Yoga voor iedereen
Bijgewerkt op: 26 apr. 2021
Het is al jaren immens populair aan het worden en iedereen lijkt er wel een mening over te hebben.
De voordelen van yoga raken ook meer en meer bekend en het feit dat er zoveel verschillende vormen van bestaan maakt het ook al wat laagdrempeliger.
Echter, de ene vorm is de andere niet. Heb je graag intensief, of liever rustig? Vooral poses, of eerder cardio? Deze gids en uitleg van yoga vormen helpen je alvast op weg de ideale soort voor jou te vinden.
1. Hatha Yoga
Hatha staat bekend als de meest klassieke vorm. Het is de meest verspreide yoga vorm uit het Verre Oosten. De nadruk ligt hier vooral op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding (asana), verder zijn ook ademhaling (pranayama) en relaxatie (nidra yoga) belangrijk.
Het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen.
Het is rustig en een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport. Stap voor stap leer je verschillende houdingen kennen.
Pluspunten: Door de betere controle en het leren verlengen van de ademhaling verkrijg je een betere concentratie en vitaliteit. Voor wie: voor de beginner. Deze vorm is de onmisbare basis om andere yogatypes te beoefenen.
2. Yin Yoga
Het codewoord bij deze vorm is: rust. De oefeningen werken op je gewrichten en het bindweefsel in plaats van op je spieren. Wat het echter zeer intens maakt is het feit dat je langdurig in een bepaalde pose blijft, soms tot wel vijf minuten lang. De uitdaging zit ‘m juist in het ontspannen van de spieren.
Bij yin yoga wordt er vooral op flexibiliteit gewerkt en niet zozeer op kracht.
Yin staat voor het zachte, daarom wordt deze vorm dan ook vaak gecombineerd met een actievere soort of een andere actieve sport.
Pluspunten: verbetering van de flexibiliteit en lenigheid
Voor wie: zij die graag in alle rust werken, zonder stress en op zoek zijn naar relaxatie en diepgang.
3. Bikram Yoga
Zweten is iets dat je bij deze vorm zeker zult doen. Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n veertig graden celsius. In ongeveer negentig minuten komen 26 oefeningen voorbij. Deze oefeningen zijn vooral gericht op het opwarmen en stretchen van de spieren, ligamenten en gewrichten. Pluspunten: Voordelen van de warmte: je raakt veel afvalstoffen kwijt, hebt minder kans op blessures, verbetert de bloedsomloop en krijgt soepele spieren (ideaal voor het losmaken losmaken van de rug en nek!).
Voor wie: Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, verder ook geschikt voor iedereen, mits je geen specifieke gezondheidsproblemen hebt. Voor wie NIET: voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt.
TIP: Vergeet geen water mee te nemen!
4. Ashtanga Yoga
Een actieve vorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt.
De vorm baseert zich op opeenvolgende reeksen die de ademhaling en de beweging probeert te synchroniseren. De bewegingen – die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend – lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je in een soort flow komt.
De lichaamshoudingen zijn zeer dynamisch, volgen elkaar in snel tempo op en zijn gericht op het verhogen van de lenigheid.
Pluspunten: spierversterkend, lenigheid en anti-stress
Voor wie: voor iedereen die over een goede uithouding beschikt en relaxatie wil combineren met een stevige work-out.
5. Power yoga
Wil je een strakker lijf, betere conditie en meer spiermassa? Dan is dit de variant voor jou!
De krachtige en fysieke oefeningen, geven een energiek gevoel. Het maakt sterker, leniger en geeft je een betere conditie. Het is een recentere oosterse vorm, concentreert zich voornamelijk op de lichaamshoudingen. Door het zeer dynamische en zelfs atletische karakter van deze vorm wordt de ademhaling hierdoor vaak aan het werk gezet.
Power yoga is vaak een verkorte versie van ashtanga, waarbij de oefeningen elke les kunnen verschillen.
Pluspunten: spierversterkend, gevoel van welzijn op lichamelijk en psychologisch vlak. Voor wie: voor al wie een 'modernere' vorm van het traditionele yoga wil beoefenen.
6. Vinyasa yoga
Deze vorm is ook actief en dynamisch en lijkt op ashtanga yoga. Het verschil: bij vinyasa is geen sprake van een vaste serie. De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. Het is vaak wat speelser, maar desondanks nog steeds pittig.
Door de bewegingen en de aangenomen houdingen lijkt dit bij momenten een beetje op dansen.
Pluspunten: lenigheid, stabiliteit en lichaamsharmonie
Voor wie: voor zij die liever wat meer inspanningen willen leveren en willen werken op het uitlijnen van het lichaam.
7. Kundalini yoga
Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken, mantra's, chakra's en meditaties. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, omdat je bewuster wordt van wat je doet en hoe je je voelt.
Pluspunten: een betere zelfkennis en meer energie. Voor wie: Vooral voor mensen met een zekere yoga-ervaring die op zoek zijn naar meer verdieping.
8. Yoga Nidra
Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, buikpijn.
Kwalen die wel eens tot het verleden kunnen behoren wanneer je deze vorm beoefent.
Het is de meest rustige van de acht, want het is de yoga van de slaap. Ideaal als je last hebt van slaapproblemen, spanning of angst. Het wordt liggend uitgevoerd en is een oefening om in een zo diep mogelijke ontspanning te komen.
Yoga nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.
Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Dit is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent.
Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.
Pluspunten: Diepe ontspanning en relaxatie. Een uur yoga nidra kan voelen als vier uur slaap. Een korte yoga nidra sessie duurt van slechts 10 minuten tot een uur of langer. Voor wie: voor iedereen die op zoek is naar diepe relaxatie en verbetering van kwaaltjes.
9. Lyengar yoga Dit is een intense en zware versie van de traditionele yoga. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het uitlijnen van de lichaamsdelen en de precieze opeenvolging van de lichaamshoudingen. Traditie is hier zeker het keyword.
Pluspunten: werken op het uitlijnen van het lichaam, de bloedsomloop en de concentratie.
Voor wie: vooral bestemd voor dynamische personen met een goede basisconditie.
10. Vishranta yoga Vishranta yoga is gebaseerd op een opeenvolging van eenvoudige, herstellende en verstrekkende lichaamshoudingen. Dit helpt om alles te ontspannen en zich bewust te zijn van de ademhaling en de lichamelijke ervaringen. Hier wordt niet gezweet, maar er wordt gestreefd naar een echt welzijn op de lange termijn en naar een echte oplossing tegen stress. Pluspunten: gevoel van welzijn, afbouwen van stress, relaxatie. Voor wie: voor iedereen die in de eerste plaats op zoek is naar ontspanning.
Welke vorm past het beste bij jou? Of welke heb je reeds uitgeprobeerd? Laat het me gerust weten in de comments!

#Yoga #Differentstyles #Bikramyoga #Yoganidra #Yinyoga #Vishrantayoga #Lyengaryoga #kundaliniyoga #Vinyasayoga #poweryoga #Ashtangayoga #hathayoga