Yoga voor iedereen

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Het is al jaren immens populair aan het worden en iedereen lijkt er wel een mening over te hebben.

De voordelen van yoga raken ook meer en meer bekend en het feit dat er zoveel verschillende vormen van bestaan maakt het ook al wat laagdrempeliger.

Echter, de ene vorm is de andere niet. Heb je graag intensief, of liever rustig? Vooral poses, of eerder cardio? Deze gids en uitleg van yoga vormen helpen je alvast op weg de ideale soort voor jou te vinden.


1. Hatha Yoga

Hatha staat bekend als de meest klassieke vorm. Het is de meest verspreide yoga vorm uit het Verre Oosten. De nadruk ligt hier vooral op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding (asana), verder zijn ook ademhaling (pranayama) en relaxatie (nidra yoga) belangrijk.

Het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen.

Het is rustig en een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport. Stap voor stap leer je verschillende houdingen kennen.

Pluspunten: Door de betere controle en het leren verlengen van de ademhaling verkrijg je een betere concentratie en vitaliteit. Voor wie: voor de beginner. Deze vorm is de onmisbare basis om andere yogatypes te beoefenen.


2. Yin Yoga

Het codewoord bij deze vorm is: rust. De oefeningen werken op je gewrichten en het bindweefsel in plaats van op je spieren. Wat het echter zeer intens maakt is het feit dat je langdurig in een bepaalde pose blijft, soms tot wel vijf minuten lang. De uitdaging zit ‘m juist in het ontspannen van de spieren.

Bij yin yoga wordt er vooral op flexibiliteit gewerkt en niet zozeer op kracht.

Yin staat voor het zachte, daarom wordt deze vorm dan ook vaak gecombineerd met een actievere soort of een andere actieve sport.

Pluspunten: verbetering van de flexibiliteit en lenigheid

Voor wie: zij die graag in alle rust werken, zonder stress en op zoek zijn naar relaxatie en diepgang.3. Bikram Yoga

Zweten is iets dat je bij deze vorm zeker zult doen. Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n veertig graden celsius. In ongeveer negentig minuten komen 26 oefeningen voorbij. Deze oefeningen zijn vooral gericht op het opwarmen en stretchen van de spieren, ligamenten en gewrichten. Pluspunten: Voordelen van de warmte: je raakt veel afvalstoffen kwijt, hebt minder kans op blessures, verbetert de bloedsomloop en krijgt soepele spieren (ideaal voor het losmaken losmaken van de rug en nek!).

Voor wie: Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, verder ook geschikt voor iedereen, mits je geen specifieke gezondheidsproblemen hebt. Voor wie NIET: voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt.