Kruid je leven

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Droom jij al jaren van een eigen kruidentuintje maar heb je geen tuin of de plaats er niet voor? Geen probleem! In de betere doe-het-zelf-zaak vind je tegenwoordig wel een plantentuin bak voor binnen, de nodige containers, kweekkassen, potjes, ... Maar welke kruiden zijn nu het beste om binnen te planten en in leven te houden? Ik help je graag op weg!


1. Citroengras Dit kruid groeit wild in de tropen en wordt het gemakkelijkste binnenkruid maar je kan het ook perfect in een gematigd klimaat kweken. Het vereist een enigszins vochtige grond en gedeeltelijke zon en het kan zichzelf zelfs aanpassen in een kleine container.

De plant is zelfs niet vorstbestendig, dus is het zelfs veel praktischer om citroengras binnen in potten te kweken.


2. Munt

In de tuin wordt mint erg invasief en groeit het als een onkruid. Daarom is het best van munt in een aparte pot te laten groeien.Het vereist ook niet veel zon. Je kunt zelfs je gepotte muntplant op een plek houden die een felle indirecte zon opneemt.

Verse munt is heerlijk in cocktails of voor bij salades. Een mojito met zelfgekweekte munt? yes please!


3. Peterselie

Peterselie is zo’n kruid dat in veel recepten terugkomt. Salades, kruidenboter, sauzen: het zorgt voor nét die frisse touch die gerechten nodig hebben en maakt ze letterlijk smaakvoller.

Onmisbaar voor in je keuken dus!

Plant de zaadjes en zet de pot ergens neer waar de peterselie in aanraking komt met veel zon. Je kunt ‘m ook bij een raam op het oosten of westen zetten, alleen groeit hij dan wat minder hard.


4. Bieslook Kruiden die minder zonlicht en vochtige grond nodig hebben om in hun element te zijn, zijn het meest geschikt voor binnenshuis kweken. Bieslook vereist geen zonnige plek en is hiervoor dus ideaal.

Plaats de pot gewoon bij een helder raam op het oosten. Je kunt bieslook vermenigvuldigen van een reeds gegroeide plant.


5. Basilicum

Het maakt elke pasta nét een beetje extra bijzonder en is onmisbaar in een salade caprese: basilicum. Heerlijk om te gebruiken in recepten uit de Italiaanse of mediterraanse keuken. Je kunt het plantje gemakkelijk zelf kweken.

Basilicum gedijt het best als je het zelf zaait en de pot in de vensterbank zet, voor een raam op het zuiden. Dit zuidelijke kruid houdt van veel zonlicht en van warmte.


6. Dragon

Een dragonplant kun je prima binnenshuis laten groeien, maar dan moet je