top of page

Kruid je leven

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Droom jij al jaren van een eigen kruidentuintje maar heb je geen tuin of de plaats er niet voor? Geen probleem! In de betere doe-het-zelf-zaak vind je tegenwoordig wel een plantentuin bak voor binnen, de nodige containers, kweekkassen, potjes, ... Maar welke kruiden zijn nu het beste om binnen te planten en in leven te houden? Ik help je graag op weg!


1. Citroengras Dit kruid groeit wild in de tropen en wordt het gemakkelijkste binnenkruid maar je kan het ook perfect in een gematigd klimaat kweken. Het vereist een enigszins vochtige grond en gedeeltelijke zon en het kan zichzelf zelfs aanpassen in een kleine container.

De plant is zelfs niet vorstbestendig, dus is het zelfs veel praktischer om citroengras binnen in potten te kweken.


2. Munt

In de tuin wordt mint erg invasief en groeit het als een onkruid. Daarom is het best van munt in een aparte pot te laten groeien.Het vereist ook niet veel zon. Je kunt zelfs je gepotte muntplant op een plek houden die een felle indirecte zon opneemt.

Verse munt is heerlijk in cocktails of voor bij salades. Een mojito met zelfgekweekte munt? yes please!


3. Peterselie

Peterselie is zo’n kruid dat in veel recepten terugkomt. Salades, kruidenboter, sauzen: het zorgt voor nét die frisse touch die gerechten nodig hebben en maakt ze letterlijk smaakvoller.

Onmisbaar voor in je keuken dus!

Plant de zaadjes en zet de pot ergens neer waar de peterselie in aanraking komt met veel zon. Je kunt ‘m ook bij een raam op het oosten of westen zetten, alleen groeit hij dan wat minder hard.


4. Bieslook Kruiden die minder zonlicht en vochtige grond nodig hebben om in hun element te zijn, zijn het meest geschikt voor binnenshuis kweken. Bieslook vereist geen zonnige plek en is hiervoor dus ideaal.

Plaats de pot gewoon bij een helder raam op het oosten. Je kunt bieslook vermenigvuldigen van een reeds gegroeide plant.


5. Basilicum

Het maakt elke pasta nét een beetje extra bijzonder en is onmisbaar in een salade caprese: basilicum. Heerlijk om te gebruiken in recepten uit de Italiaanse of mediterraanse keuken. Je kunt het plantje gemakkelijk zelf kweken.

Basilicum gedijt het best als je het zelf zaait en de pot in de vensterbank zet, voor een raam op het zuiden. Dit zuidelijke kruid houdt van veel zonlicht en van warmte.


6. Dragon

Een dragonplant kun je prima binnenshuis laten groeien, maar dan moet je ‘m aan het eind van de herfst of aan het begin van de winter wel wat rust gunnen.

Haal een volgroeide plant uit de tuin en doe ‘m in een pot. Laat de kruidenplant vervolgens buiten staan tot de blaadjes afsterven.

Zet ‘m daarna op een koele plek in huis, bijvoorbeeld in de kelder.

Na een aantal dagen kun je de dragon in de volle zon zetten op de vensterbank en verzorgen met vloeibare plantenvoeding om het kruid uiteindelijk in je gerechten te verwerken.


7. Citroenmelisse Citroenmelisse groeit het hele jaar door in warmere streken. Sommige tuinders beschouwen het zelfs als een onkruid. Binnen is het kweken van citroenmelisse super eenvoudig als je het dagelijks 4 uur lang kunt laten inzonnen.

Bij binnenteelt, de plant alleen water geven als de bovenste grond droog is.

Het is een kruid dat bij gevorderde kruidenliefhebbers zelden ontbreekt.

Je moet het laten groeien op kunstmatige voeding want het kan zeker niet tegen kunstmest en pesticiden. Buiten dat is het heel gemakkelijk te verzorgen.

Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen in het bloeiseizoen.

Dat is van juni tot aan augustus waarin hij witte bloemen krijgt naast mooie groene blaadjes. De Citroenmelisse kan tot zo’n 60 centimeter groot worden wanneer hij voldoende in de zon gezet word, zo’n 4 uur per dag, dus zeg maar halfschaduw.


Na het bloeien kun je de bloemtakjes afknippen en je kunt zowel blad als bloemknop en bloem gebruiken om te eten.

Je kunt het vanwege de frisse smaak goed gebruiken in heel veel gerechten, zoals:

* theemengsels

* salades

* sauzen

* vis * fruitsalades * fruitdranken

* desserts

Experimenteer vooral zelf!


8. Kervel Kervel is een van de kruiden die je gemakkelijk binnenshuis kunt laten groeien.

Een kamertemperatuur rond de 18-20 graden is daarvoor optimaal. Het kan zich ook aanpassen aan omstandigheden met weinig licht.


Kervel laat je best vanaf zaden groeien. Je kunt dit vanaf maart tot en met september zaaien, gewoon losjes in een pot of je kunt het ook netjes in strookjes planten. Binnenshuis kan het hele jaar, maar zorg voor de juiste temperatuur.


Je zal nooit te weinig kervel in huis hebben want het kan meerdere keren per jaar gezaaid worden. Ook is het heel erg geschikt om in te vriezen en later te gebruiken. Op deze manier heb je altijd een voorraadje in huis voor je gerechten.


Kervel heeft niet veel licht nodig, maar moet het wel lekker warm krijgen om te kunnen groeien en bloeien. Het gebruik van een kweekkastje is dan ook een must.


9. Dille

Het geheim van het groeien van dille in een container is om deze in een diepe pot te laten groeien. Een container van minimaal 25cm diep (!) is vereist. Voor het kweken van dille binnen houden op een plek die dagelijks minstens 5 uur zonlicht ontvangt, zorgen voor een goede luchtcirculatie en bewater alleen wanneer de top 2,5cm oppervlak van potgrond droog voelt.


10. Koriander Koriander is zeer gemakkelijk te ontkiemen maar moeilijk te onderhouden in containers. De truc is om koriander te laten groeien in een diepe container. Het verlept snel, dus het is beter om zaden van tijd tot tijd te planten. Houd koriander in het venster op het zuiden of westen.


11. Salie

Salie groeit alleen binnenshuis als je een raam op het zuiden of westen hebt dat veel zon krijgt. Het groeit namelijk van origine aan de noord-Middellandse kust en daar tref je het ook veel in de keuken.

Dit overblijvende kruid kost veel tijd om zich te vestigen wanneer het wordt gekweekt uit zaden, dus het is beter om een ​​punt te snijden en het te verspreiden.

Salie heeft lange en smalle bladeren met een smaak die doet denken aan eucalyptus, of citroen en ook munt. Het wordt vaak in de Franse en Italiaanse keuken gebruikt in vleesgerechten en worsten, terwijl de Amerikanen het hebben overgenomen maar het juist eten bij kalkoen, maar ook verwerken in sla-dressing.

Salie heeft een erg sterke smaak en kan je gerecht al snel gaan overheersen wanneer je er teveel van gebruikt.

Een klein potje voor in je keuken is dan ook snel al voldoende zodat je nog genoeg ruimte overhoudt om andere kruiden te kweken.


12. Tijm

Net als rozemarijn is tijm gemakkelijker te stekken dan zelf te zaaien.

In de vroege zomer is het een kwestie van nieuwe, groene scheuten nemen en maken dat die zich vermeerderen. Geef de plant regelmatig water, maar niet te veel: tijm houdt niet van ‘natte voeten’.

Zet ‘m lekker in de zon en zorg er – vooral in de winter – voor dat hij niet op een te koude plek staat.


13. Rozemarijn Rozemarijn zaaien is niet de gemakkelijkste opgave, stekken is een stuk eenvoudiger. Augustus is daar de perfecte maand voor. Neem wat stekjes en zet ze in stekgrond tot er wortels beginnen te ontstaan, dan kun je ze in een pot zetten.

Vanaf dat moment is rozemarijn de moeilijkste niet, zolang de plant maar lekker wat zon ziet en voldoende water krijgt.

Je kunt er gedurende het hele jaar van genieten, zowel in je gerechten als in huis.

De plant geeft namelijk ook nog eens een heerlijke geur af!


#herbs #plants #lovenature #happiness #healthy #spices #goodvibes

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page